wtorek, 17 grudnia 2013

Barszcz z uszkami

Uwielbiam uszka. Z prawdziwymi grzybami w barszczu czerwonym. I zrobiłam w tym roku barszcz i uszka również. A potem pochwaliłam się swoimi dokonaniami Babci. - Jak przygotowałaś barszcz? - zapytała. - Normalnie, kupiłam pół kury rosołowej i na małym ogniu wraz z warzywami gotowałam cały dzień. - Na kurze??? - Babcia się oburzyła. - To nie był postny barszcz...!!!!...
Może i nie był. Ale był przepyszny.

Barszcz
  • kwas buraczany
  • rosół*   
  1. Rosół połączyć z kwasem buraczanym kupionym w sklepie
* Przepis na rosół
1. Pół kury rosołowej wrzucić do zimnej wody + zele angielskie + liść laurowy = gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie
2. Dodać włoszczyznę i gotować aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się.

Uszka

Farsz

  • opakowanie suszonych grzybów
  • cebula
  • masło
  • pieprz 
  • sól
  1. Grzyby namoczyć w wodzie (przez noc)
  2. Ugotować w wodzie w której się moczyły tak aby zostało niewiele wywaru 
  3. Grzyby zmiksować w blenderze (brak maszynki do mielenia)
  4. Cebula w kosteczkę usmażyć na jasno złoto na oleju + grzyby -> dusić 40 min (uważać by się nie przypaliło) + sól i pieprz i ostudzić.  

Ciasto

  • 150 g mąki
  • 1 jajo
  • 1/8 l wrzątku
  • sól
  1. Przesiać mąkę na środku zrobić dziurkę wpić jajo i wlać wrzątek
  2. Połączyć składniki najpierw nożem potem zagnieść ciasto
  3. Wyrobić by odstawało od dłoni
  4. Podzielić na trzy części
  5. Każdą część cieniutko rozwałkować, pokroić w kwadraty
  6. Na każdy kwadrat włożyć farsz (my lubimy dużo farszu - bo wtedy wychodzą grube grzybowe uszka)
  7. Zlepić
  8. Ugotować zaraz po uformowaniu w osolonym wrzątku
Podawać uszka w gorącym barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz