środa, 8 lipca 2015

Grillowane banany

Słowo "banan" znaczy palec. Najwięcej ze wszystkich zawartych w bananach makroelementów jest potasu, a na drugim miejscu magnezu. Banany należy jeść, by żaden palec nie zdrętwiał w wyniku niedoboru tych wcześniej wymienionych pierwiastków. W upalne dni proponuję przepis iście afrykański...

  • banany
  • sreberko
  • czekolada gorzka
  • woda
  • rozpalony grill
  1. Banany wraz ze skórką owinąć w sreberko
  2. Ułożyć na grillu
  3. Grillować, aż będą miękkie
  4. Zdjęć z grilla rozpakować ze sreberka
  5. Wyciąć 2 cm pasek skórki, polać czekoladą, zajadać.
Polewa
  1. W  międzyczasie przygotować polewę: rozpuścić w rondelku czekoladę w niewielkiej ilości wody
  2. Podgrzewać ciągle mieszając, żeby czekolada się nie przypaliła 
***
Banany surowe (nie grillowane) z polewą z gorzkiej czekolady są równie pyszne. A może nawet bardziej...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz