- Czy chcesz przepis na SCHAB łososiowy? - zapytała siostra. - Wspaniały przepis - odparłam. Nazajutrz siostra zagadnęła - Jak POLĘDWICA? - robi się - odparłam (zdążyłam już kupić schab i go zacukrzyć, ale w ogóle się nie zmniejszał) . - Bardzo dobrze - odparłam i myśląc, że namieszałam coś w przepisie zaraz pobiegłam do sklepu zakupić piękną POLĘDWICZKĘ. A następnego dnia siostra znów pytała się o SCHAB... - Schab się upiekł. Teraz robię POLĘDWICĘ.
- duży schab ok. 1 kg. (lub polędwica)
- 1 kg cukru
- sól
- czosnek
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz świeżo mielony
- Schab posypać kilogramem cukru (na 24 h. do lodówki) - wypuści wodę
- Po dobie oskrobać z cukru i natrzeć czosnkiem, posypać obficie solą. Posypać pieprzem.
- Po 24 h. oczyścić z soli i rozpocząć proces suszenia.
- 2 dni suszyć w przewiewnym chłodnym miejscu np. spiżarce.
- Spożywać na kanapkach i kanapach.
Uwielbiam taki suszony:)
OdpowiedzUsuń