Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 200 g chłodnej wody
- 1/2 łyżki soli
- Składniki połączyć
- Ugniatać, aż od ręki ciasto będzie odstawać
- 20 - 30 min ciasto ma odpocząć
- 1 średnia cebula
- 400 g mięsa mielonego
- pieprz
- sól
- ok 1/2 szklanki wody
- mięso+cebula (pokrojona w kosteczkę) + sól (ok. 1 łyżeczka) + pieprz + woda
- Farsz ma być nie za rzadki i nie za gęsty
- foremka do piel'mieni *
- czubryca
- liść laurowy
- Ciasto podzielić na 4 kawałki
- Każdy rozwałkować
- Rozwałkowany placek położyć na foremkę do pielmieni
- W każde zagłębienie powkładać świeży farsz
- Przykryć innym rozwałkowanym plackiem
- Docisnąć - małe pielmieni wyskakują z foremki same
- Gotować w wodzie z liściem laurowym (od wypłynięcia 4-5 minut)
- Podawać lekko skropione octem i ze śmietaną, posypane czubrycą
- Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz