wtorek, 1 października 2013

Piel'mieni

Piel'mieni to syberyjskie pierożki. Farsz jest surowy. Podczas gotowania w środku pierożka powstaje rosół. Bardzo smaczne i sycące. Dotychczas nie było pierożków w Polsce. Aż do czasu. Teraz są. Wystarczy je samemu zrobić. Do tego potrzebny jest wolny, długi wieczór. Przyda się też foremka. Do kupienia w internecie za 10 zł.

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 200 g chłodnej wody
  • 1/2 łyżki soli
  1. Składniki połączyć
  2. Ugniatać, aż od ręki ciasto będzie odstawać
  3. 20 - 30 min ciasto ma odpocząć
Farsz
  •  1 średnia cebula
  • 400 g mięsa mielonego
  • pieprz
  • sól
  • ok 1/2 szklanki wody
  1. mięso+cebula (pokrojona w kosteczkę) + sól (ok. 1 łyżeczka) + pieprz + woda
  2. Farsz ma być nie za rzadki i nie za gęsty
Piel'mieni
  • foremka do piel'mieni *
  • czubryca
  • liść laurowy 
* Jeśli ktoś nie ma foremki można przygotować jak polskie pierogi. Kółka z ciasta wycinamy kieliszkiem i zalepiamy.
  1. Ciasto podzielić na 4 kawałki
  2. Każdy rozwałkować
  3. Rozwałkowany placek położyć na foremkę do pielmieni
  4. W każde zagłębienie powkładać świeży farsz
  5. Przykryć innym rozwałkowanym plackiem
  6. Docisnąć - małe pielmieni wyskakują z foremki same
  7. Gotować w wodzie z liściem laurowym (od wypłynięcia 4-5 minut)
  8. Podawać lekko skropione octem i ze śmietaną, posypane czubrycą
  9. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz