niedziela, 18 października 2015

Kluski

Zrobimy kluski kładzione? Tak! Kluski na szybko. Jedna miska! Jeden widelec! Jeden garnek! I mało zmywania.
Smaczne, proste chłopskie jadło...

  • pół kostki twarogu półtłustego
  • jedno jajo
  • ok. 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  1. Twaróg ugnieść widelcem + jajo -> ugnieść wszystko widelcem.
  2. Dodać mąkę pszenną -> ugnieść widelcem.
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną -> ugnieść widelcem.
  4. Papka ma być zwarta, nie za rzadka, lepiąca się.
  5. Łyżeczką na gotującą się wodę (osoloną) nakładać ciasto.
  6. Od wypłynięcia gotować 2 min.
  7. Łyżką cedzakową wyłowić kluski.
  8. Podawać jak ktoś lubi z masłem.
  9. Jeść z jednej miski, jak w chłopskiej chacie.
  10. Smacznego!
Porcja dla 2 osób średniogłodnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz