środa, 1 lipca 2015

Chinkali

Chinkali to gruzińskie pierogi. Można zamówić je w prawie w każdej restauracji. Są po prostu przepyszne. 
Należy jeść je palcami. Pochwycić za czubek. Ugryźć. Wyssać cały rosół ze środka. Zjeść resztę zostawiając niejadalny czubek. Kiedyś zaprosiłam na wspólne gotowanie Ameli i Szeryfa. Po dziś dzień nie chcą jeść nic innego... To mówi samo za siebie.

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g cebuli
  • 1g tymianku lub/i świeża kolendra lub/i natka pietruszki
  • 300 g mąki
  • 100 g wody
  • pieprz czarny 1g
  • pieprz czerwony 1g
  • sól do smaku
Farsz
1. Cebulę pokroić w kosteczkę + mięso + przyprawy -> do miski, zamieszać
2. Do farszu dolać trochę wody, żeby był rzadki

Ciasto
1. Mąka + 100 g solonej wody -> wyrobić ciasto
2. Ciasto do lodówki na 15-20 min. (w misce przykryte folią)
3. Rozwałkować ciasto
4. Powyciskać krążki
5. Na środek krążka położyć farsz (1 łyżka stołowa na placek)
6. Uformować sakiewkę (połączyć brzegi krążka, dobrze zalepić)
7. Zanurzyć w gotującej się osolonej wodzie
8. Delikatnie zamieszać
9. Jak wypłyną to znaczy, że gotowe!

Smacznego czyli po gruzińsku gaamot!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz