Należy jeść je palcami. Pochwycić za czubek. Ugryźć. Wyssać cały rosół ze środka. Zjeść resztę zostawiając niejadalny czubek. Kiedyś zaprosiłam na wspólne gotowanie Ameli i Szeryfa. Po dziś dzień nie chcą jeść nic innego... To mówi samo za siebie.
- 300 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 50 g cebuli
- 1g tymianku lub/i świeża kolendra lub/i natka pietruszki
- 300 g mąki
- 100 g wody
- pieprz czarny 1g
- pieprz czerwony 1g
- sól do smaku
1. Cebulę pokroić w kosteczkę + mięso + przyprawy -> do miski, zamieszać
2. Do farszu dolać trochę wody, żeby był rzadki
Ciasto
1. Mąka + 100 g solonej wody -> wyrobić ciasto
2. Ciasto do lodówki na 15-20 min. (w misce przykryte folią)
3. Rozwałkować ciasto
4. Powyciskać krążki
5. Na środek krążka położyć farsz (1 łyżka stołowa na placek)
6. Uformować sakiewkę (połączyć brzegi krążka, dobrze zalepić)
7. Zanurzyć w gotującej się osolonej wodzie
8. Delikatnie zamieszać
9. Jak wypłyną to znaczy, że gotowe!
Smacznego czyli po gruzińsku gaamot!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz